A De-Pression Zenekarportre

Az együttest Németh Sándor (Nyiba) alapította 1996-ban, aki zeneszerző, dobos, gitáros és a zenekar szövegírója. Szerzeményei közé tartozik a Dühös ember, Kegyetlen sors. Az első név ötlet a Depresszió volt, s ezt a nevet az első felállással használták is. Először csatlakozott az alapítóhoz Takács István (Szilaj) zeneszerző szólógitáros, basszusgitáros és dobos.
Szerzeményei: Bajnok vagy, Gitárerő. Meghatározó gitárstílusával igényes hangzást adott a zenekarnak. A megalakulás után hamarosan csatlakozott Suha Kálmán "A" kategóriás zenész, aki 15 évig zenélt külföldön. Zeneszerző, szólógitáros, basszusgitáros. Szerzeményei a Kék madár, Karácsony. Két szöveget is írt a zenekar albumára. Baksa Károly énekelte fel az együttes első dalát a Depresszió című számot 1998-ban, majd ezt követte az Öreg csóka. A stúdió felvétel után Baksa Károly távozott a zenekarból és még ebben az évben csatlakozott a zenekarhoz Tóth Tibor (Tibérius) énekes, aki klasszikus éneket tanult és a tiszta érthető hangjával sok rajongót szerzett a zenekarnak. Ugyanebben az időben lépett be a zenekarba Darab István zeneszerző szólógitáros, basszusgitáros, dobos.
Szerzeményei: Szerelmes fiú, Táncolj Kokó. Technikás gitározásával , magas szintű zenei ismereteivel és dallamos gitárszólóival újabb táborokat állított a zenekar mellé. Istvánnal az első felvételeik Kihalt már az utcánk s Felkel a nap. Ezeket a felvételeket az E stúdióban rögzítették. Későbbiekben, (még ez év közepén) csatlakozott az együtteshez a zeneakadémiát végzett zongorista Körmendi Zoltán (Zsebördög)
Kedvenc szerzeményei: 8848, Élő legenda. E dalokban virtuóz játékával tovább színesítette a zenekar hangzását. Az Utópia stúdióban már a fenti felállásban készültek a felvételek. PL. : Dühös ember, Szerelmes fiú. A további felvételeket a Magnetic stúdióban készítették pl: Táncolj Koko, Bajnok vagy, 8848 a Monteverest meghódításáról szóló dal. A zenekar nagyon vegyes életkorú és érdeklődési körű. A tagok megfordultak már a legnagyobb zenészek között. Mindenki nagy tapasztalattal és zenei rutinnal rendelkezik, ezért az elkészült számok öszvérhangzást eredményeznek. A dalokban érezhetők a bonyolult dallamvilágú zenei megoldások. A zenekari tagok közül szinte mindenki szerzett zenét. A hangszerelést többségben az együttes közösen oldja meg. 2002-ben egy új taggal bővült a zenekar: Kárpáty Viktor szólógitárossal, aki két zenei szerzeménnyel bővítette a repertoárt (Vágy és a Fekete felhős ég). Az utolsó tag 2003-ban lépett a zenekarba Paszternák László énekes, kísérőgitáros, basszusgitáros és fúvós . Az élő legenda és a Győztes páros című dalt már ő énekelte, és az utolsó felvételek hangszerelésében is részt vett. (Az élet nem felejt, Az élő legenda). A zenekar dallamos lírai rockot játszik csak élő hangszereket használnak a felvételen. Minden korosztály számára élvezhető a zene, de valójában az érettebb korosztálynak ajánlott. Főképpen azoknak, akik szeretik az igényes gitárzenét és a szöveg-centrikus dalokat. Magyarországon egyedülálló zenekar, amely sportról szóló dalokra épít, valamint valóságos személyekről és megtörtént eseményekről szólnak. A kezdeti időszakban a zenekar gyakran fellépett az ország különböző pontjain, többek között a Pepsi szigeten, s háromszor a Sitkei koncerten is a legnagyobbakkal egy színpadon. Pillanatnyilag a zenekar szünetelteti fellépéseit. 1998-ban készült el az első videó-klipje a zenekarnak, a Vigyázok rád címmel, ezt követte a Mindent azért a lányért. Ezekben a későbbi szépségverseny győztes helyezettje Németh Nicolett Niké szerepel, aki a Hawaian Tropic szépségversenyen képviselte hazánkat. A 175. balatonfüredi Anna bálon második udvarhölgy lett, az utóbbiban partnere volt Király Benjamin (Be ), Király Linda testvére. Ezt követte tizennyolc klip.
A dübörög a motor című klipben szerepet vállalt két legendás arc, az Illés együttes dobosa Pásztory Zoltán, valamint a Karthágó és Lord együttes billentyse, Gidófalvy Attila is. A további forgatásokon (Dühös ember, Bajnok vagy, Mindent azért a lányért) szerepelnek olimpiai-, világ- és Európa bajnokok, mesteredzők különböző sportágakból. A legtöbb szereplő a birkózók közül vett részt a felvételeken, mivel az alapító Németh Sándor (Nyiba) egykori világversenyek helyezettje, a későbbiekben pedig a felnőtt szabadfogású birkózó válogatott kapitánya és vezető-edzője volt.
Néhány ismertebb név a szereplők közül: Növényi Norbert, Kocsis Ferenc, Farkas Péter, Repka Attila, Sike András olimpiai bajnokok. Deák Bárdos Mihály Ritter Árpád, Bánkuti Zsolt, Majoros István Európa bajnokok. Világversenyek érmesei, helyezettjei: Bárdosi Sándor, Berzica Tamás, Tóth Gábor, Dvorák László, Tóth Tamás, Aubéli Ottó, Gombos Zsolt és a szabadfogású válogatott jelenlegi f?nöke Gulyás István. A sumósok közül a hét érem tulajdonos egykori birkózóKismóni János és Tóth Barnabás világbajnoki bronzérmes, valamint a cselgáncsos Sümegi Ferenc és Weinberger Mihály. A Való Világ show-ból Péter és a testvére Gyuri s nem utolsó sorban az alapító gyerekkori barátja, a Kenyeri falu postása Szabó János (Mekond) és még nagyon sokan mások. Akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy öregbítették a zenekar hírnevét. Külön köszönet Földi Csaba rendőr alezredesnek, aki nem csak szerepelt a Postás a haverom című klipben, de sok kelléket is biztosította a forgatáshoz. A Szomorú fűzfák forgatásán részt vett az egykori attasé, tábornok és felesége. Köszönet Erőss Zsoltnak, aki első magyarként jutott fel Mount Everest csúcsára, hogy rendelkezésünkre bocsátotta az eredeti felvételeket a 8848 című szerzeményhez. Továbbiakban az XXL Bulls motoros csapat közreműködésének. Köszönet az autóbalesetben elhunyt egykori birkózó, Jáger Imre (junior világbajnoki ezüst érmes) családjának, hogy eredeti felvételeket biztosított a Kegyetlen sors című kliphez.
A karácsonyi klip felvételeire a szereplők (a gyerekek) a vas megyei Kenyeriből (Dorka, Tomi, Viki, Enikő)és Pestről (Benjamin, Dóri) érkeztek. Nekik is köszönet a helytállásért. A klipekben még szerepel Nagy Szilvia Németh Nikoletta legjobb barátnője, aki jelenleg az Eötvös Loránd Tudományi Egyetem hallgatója, köszönet neki is. A zenekar felvételein néhány szám erejéig nagynevű vendégzenészek is közreműködtek: Pásztory Zoltánnal (dob) a legendás Illés együttes dobosával közösen készített dobszólót Németh Sándor (Nyibával) Magas feszültség és Küzdelem címmel. Két számot dobolt fel, az együttes albumán, a Győztes páros és a Pózoló világ című dalokat. Sáfár József (Öcsi) (basszusgitár) a P-Box együttes egykori basszusgitárosa néhány zenei műben játszik( (Kihalt már az utcánk,(Felkel a nap). Papp Ernő (szólógitár) a Pál utcai fiúk volt szólógitárosa társszerzőkét két dalban közremködöt (Az élet nem felejt, Könny nélküli apa). A zenekarnak négy albuma készült el. A dübörög a motor, rock album 18 track, Az élet nem felejt, Lírai album 16 track, Mindent azért a lányért válogatás album18 track, Németh Sándor (Nyiba) megzenésített versei 32 track, Bajnok vagy (klippek) DVD és kazetta 19 track,
Köszönet a szponzoroknak, hogy lehetővé tették a felvételek és a klipek elkészítését. Fáradhatatlan segítséget nyújtottak: Dobor Dezső, Elek Sándor sportriporterek. Konz Dezső és Baróthy Gábor, Baross András operatőr és vágók. Utoljára, de nem utolsó sorban szeretnénk elismerésünket kifejezni töretlen támogatásukért, az újságíróknak, riportereknek, hogy 1996-tól napjainkig folyamatosan szerepelhettünk az írott és íratlan médiában. Ez tette lehetővé, hogy hanghordozóink és klipjeink egyre nagyabb nyilvánosságot kaptak. Név szerint: Novothny Zoltán, Csiba Lajos, Volly György, Szabó Sándor, Dinóczki József, Fábik Tibor, Tomka Tivadar, Joó Sándor, Molnár László, Buzgó József, Vass Gábor, Thuri Gábor, Mogyorosi Gyula, Dr Petán Péter, Szegő András, Pietch Tibor, Mehmet Basaran, Nemes Nagy Péter, Müllner Jenő, Harsányi Levente, Szakács Gábor, Csiszarik Zsolt, Bokor Attila, Barock Csaba, Csonka László, Berecz Béla, Illés Gyula, Vendi, Zengődi Zsolt, Répási Gábor, Pál Gábor, Gidófalvi Attila, Balogh Zoltán, Tihanyi Attila, aki elsők között biztosította a lehetőséget, hogy zenéink folyamatosan hallhatók az Magyar Zene Rádió-ban.
Zenei albumért katt. a kis ikonra!NÉZZE ÉS HALLGASSA MEG DALAIT A YOU TUBE-ON!Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző, olimpikon,
a Magyar Kultúra Lovagja, a DE-PRESSION együttes alapítójának
Youtube csatornája

41ARCHÍVUM - Kattintson IDE!Facebook csatornámLetölthető albumok!- Kattintson IDE!


De Pression Együttes!- Kattintson IDE!
Elérhetőség: + 36 70 779 9665Vissza a Főoldalra

lap tetejére